Hlavní obsah

Unipetrolu výrazně klesl zisk

– Praha • Aktualizováno

Petrochemická společnost Unipetrol za letošní tři čtvrtletí snížila čistý zisk na 334,8 miliónu korun po více než miliardovém zisku ve stejném období loni. Tržby firmě vzrostly na 73,1 miliardy korun ze 64 miliard korun o rok dříve.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

V samotném třetím čtvrtletí Unipetrol hospodařil se ztrátou 128 miliónů korun, zatímco ve stejném období loňského roku vykázal zisk 175 miliónů korun. Výsledek je v souladu s odhady analytiků, kteří odhadovali ztrátu kolem 126 miliónů korun.

Provozní zisk (EBIT) se ve třetím čtvrtletí přehoupl do ztráty 230 miliónů korun po zisku 238 miliónů ve stejném období roku 2010. „Provozní zisk stáhl dolů výkon rafinérského a petrochemického segmentu. Důvodem je špatné makroprostředí (marže), pravidelná odstávka a nižší objem prodejů,“ uvedl analytik Bohumil Trampota ze společnosti Atlantik.

Provozní zisk ve třetím čtvrtletí naopak pomohly o přibližně 100 miliónů korun vylepšit povolenky CO2 (oxidu uhličitého).

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám