Hlavní obsah

Americká hypoteční agentura Freddie Mac navršila miliardovou ztrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká hypoteční agentura Freddie Mac prohloubila ve třetím čtvrtletí ztrátu na šest miliard dolarů (asi 108,5 miliardy korun) z loňských srovnatelných 4,1 miliardy dolarů a požádala stát o další finanční pomoc ve výši šest miliard dolarů. Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech.

Foto: Jason Reed, Reuters

Cedule před ústředím společnosti Freddie Mac

Článek

Ztráta zahrnuje i dividendu pro stát 1,6 miliardy dolarů. Freddie Mac již od roku 2008, kdy ji převzal stát, získala od státu 72,2 miliardy dolarů.

Freddie Mac společně s větší agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř 31 miliónů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět biliónů dolarů. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Spolu s dalšími federálními agenturami v loňském roce podpořily téměř 90 procent nových hypoték.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Daňoví poplatníci za záchranu obou firem zaplatili již zhruba 169 miliard dolarů a jejich záchrana je tak nejdražší pomocí státu poskytnutou firmám postiženým finanční krizí.

Záchrana spolkne desítky miliard

Vláda odhaduje, že do konce roku 2014 bude muset na jejich záchranu poskytnout dalších nejméně 51 miliard dolarů, v extrémním případě až 142 miliard dolarů.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám