Hlavní obsah

ECB zahýbala s úroky, má obavy o ekonomiku

– Frankfurt • Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) se překvapivě rozhodla snížit svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Nový šéf ECB Mario Draghi varoval, že napětí na finančních trzích zasáhne ekonomiku eurozóny, která by se tak koncem letošního roku mohla dostat do „mírné recese“. Upozornil rovněž, že kontroverzní program banky pro nákup dluhopisů je dočasný a má omezený objem.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Nový šéf ECB dále zdůraznil, že vlády musí učinit kroky ke zlepšení stavu veřejných financí. „Je nesmyslné se domnívat, že sazby u státních dluhopisů lze na delší dobu stlačit dolů pomocí vnějších intervencí," dodal.

Podle Draghiho je vysoce pravděpodobné, že ECB výrazně sníží odhad hospodářského růstu pro příští rok. Banka se snížením sazeb snaží podpořit ekonomickou aktivitu. Rozhodnutí banky sice nejprve přispělo k růstu na akciových trzích, varování ohledně slabšího hospodářského růstu však optimismus zchladilo.

Draghi tento týden v čele ECB po osmi letech vystřídal Jeana-Clauda Tricheta. V eurozóně nyní panuje napjatá atmosféra poté, co Řekové na začátku týdne překvapivě oznámili, že hodlají uspořádat referendum o dojednané finanční pomoci. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina občanů by pomoc odmítla. Řecko by v případě odmítnutí pomoci zřejmě bylo nuceno vyhlásit státní bankrot.

Reklama

Výběr článků

Načítám