Hlavní obsah

Zisk největší francouzské banky se kvůli Řecku propadl o 72 procent

Paříž

Největší francouzská banka BNP Paribas hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 541 miliónů eur (asi 13,6 miliardy korun), což je meziroční propad o téměř 72 procent. Za výrazným zhoršením jsou odpisy řeckých dluhopisů v objemu 2,26 miliardy eur, což je mnohem víc, než čekali analytici. Banka se chystá i propouštět, konkrétní plány ale zatím nechce prozradit, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Částka, kterou banka zaúčtovala jako odpis řeckého dluhu, představuje zhruba 60 procent celkové investice BNP Paribas do řeckých dluhopisů. Banka ve čtvrtletí zároveň prodávala dluhopisy členských zemí eurozóny, a to v objemu několika miliard eur.

Šéf BNP Paribas Baudouin Prot řekl, že banka je v současné době dostatečně připravena na to, aby se vypořádala se ztrátami v souvislosti s dalšími odpisy řeckého dluhu. Zvládla by i takovou situaci, kdy by Řecko vyhlásilo státní bankrot.

Prodej dluhopisů pozastaven

Banka ve třetím čtvrtletí snížila objem státních dluhopisů zemí eurozóny o 20,7 procenta a v současné době má v portfoliu dluhopisy zemí eurozóny v objemu 58,6 miliardy eur (asi 1,5 biliónu korun). Prot řekl, že s dalším prodejem státních dluhopisů banka zatím nepočítá.

BNP Paribas je vzhledem ke své velikosti a k přítomnosti na finančních trzích jednou z bank, které jsou nejvíce ohroženy dluhovou krizí v eurozóně. Krize není zdaleka zažehnána, naopak hrozí, že nečekaně oznámené referendum o další pomoci Řecku situaci ještě vyhrotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám