Hlavní obsah

Slovenská města se kvůli šetření ponořila do tmy, zloději mají rej

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Stále méně finančních prostředků nutí samosprávy na Slovensku k úsporným opatřením, jejichž součástí je i vypínání veřejného osvětlení. Jak upozorňuje server pravda.sk, ulice zůstávají ponořené do tmy, což znamená více peněz do obecní kasy, ale na druhou stranu také zvýšenou kriminalitu a nehodovost. Výjimka v šetření je jen během Vánoc a na Nový rok, kdy je noční život rušnější.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejsmutnější vesnice je tmavá vesnice,“ říká místopředseda Sdružení měst a obcí Michal Sýkora. Obce připouštějí, že tmavé ulice způsobují lidem problémy, ale protože musí výrazně šetřit, nic jiného jim nezbývá.

„V roce 2007 jsme vyměnili úsporné lampy, stále jsme však zvažovali, kde a jak je možné šetřit, protože peníze nejsou," řekl starosta oravské obce Malatiná Zdenko Kubáň. Světlo mají v obci zapnuté jen do příjezdu posledního autobusu v půl dvanácté. Zhasnuto je do čtvrté hodiny ranní. Místní zloději noc bez světel rychle využili a kradli z odstaveného autobusu naftu. Autobus proto parkuje před obecním úřadem, kde se svítí celou noc.

Tma láká

Vypínání osvětlení se neosvědčilo ani ve Fričovcích na východě Slovenska. „Měli jsme tu nájezdy z osad, které jsou v okolních obcích,“ říká starosta Ján Mikula. Obec vyměnila výbojky za úspornější osvětlení a světla opět zapíná. Starosta připouští, že světla budou muset z úsporných důvodů po čase opět vypnout. „Nevypneme celé části, pouze některé ulice. Budeme to dělat náhodně, aby o tom zloději nevěděli,“ dodal starosta.

V obci Chrťany vypínají světla od půlnoci do páté hodiny ranní už osm let. Starosta Pavol Hriň říká, že to přináší roční úsporu až dva tisíce eur (asi 50 000 korun). „V obci žijí většinou starší lidé, kteří v noci nevycházejí. Hospoda zavírá v osm večer, v zimě ještě o hodinu dříve,“ uvedl starosta.

Šetří i některá města

Osvětlení vypínají i některá města. „Od letošního ledna jsme v ulicích vypnuli asi 40 procent světel. Ročně tak ušetříme 30 000 až 35 000 eur,“ vysvětlil primátor Rimavské Soboty Jozef Šimko. Dobu osvětlení zkrátili o hodinu také v Trenčíně.

Naopak v Košicích, kde radnice nechala vyměnit osvětlení na úspornější již před pár lety, tvrdí, že město na svícení šetřit nebude. Podobně je na tom Bratislava, která měsíčně na provoz lamp vynakládá asi 420 000 eur (přes deset miliónů korun).

Celou noc svítí například také městečko Lipany u Sabinova, kde žije asi 6000 lidí. Šetří tím, že mají nové LED osvětlení. „Šetření nemá být na úkor bezpečnosti obyvatel. Když si někdo způsobí úraz kvůli nedostatečnému osvětlení, musíme platit odškodné,“ argumentuje primátor Eduard Vokál.

Reklama

Výběr článků

Načítám