Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu klesl na 91,5 miliardy

Praha

Schodek státního rozpočtu ke konci října klesl na 91,5 miliardy korun ze zářijových 105,1 miliardy korun. Loni v říjnu rozpočet vykázal deficit 96,7 miliardy Kč. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun a podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vláda schodek dodrží.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Podle ministerstva by měl očekávaný zhruba 20miliardový propad daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení být vykompenzován úsporami na straně výdajů, například u výdajů na státní dluh.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci října meziročně stouply o 0,5 procenta na 838,6 miliardy korun. Daňové příjmy se zvýšily o tři procenta na 439,5 miliardy korun, schválený rozpočet počítá s růstem o téměř sedm procent.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci října vybral 169,6 miliardy korun, meziročně o 1,4 procenta více. Inkaso spotřebních daní ke konci října stouplo o 7,5 procenta na 115,8 miliardy korun.

Výdaje klesly, na úrocích z dluhu zaplatil stát víc

Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval ke konci října 65,5 miliardy korun, tedy o necelých šest procent méně než loni. Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 72,2 miliardy korun, tedy o 3,3 procenta více než loni.

Na pojistném na sociální zabezpečení stát ke konci října vybral 302,2 miliardy korun, meziročně o téměř 10 miliard více.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání mírně klesly o 0,1 procenta na 930,1 miliardy korun. Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci října zaplatil v meziročním srovnání o 6,4 miliardy korun více, tedy 50,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám