Hlavní obsah

ČEZ předal zájemcům o dostavbu Temelína zadávací dokumentaci

– Praha

Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín převzali od energetické skupiny ČEZ zadávací dokumentaci, která jim poslouží jako podklad pro přípravu nabídek. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Termín pro předložení nabídek je 2. červenec 2012.

Článek

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Vláda nevylučuje, že pátý jaderný blok může po roce 2020 vzniknout také v Dukovanech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš a vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška

Dostavba Temelína by měla být největší zakázkou v Česku, potažmo ve střední Evropě, připomněl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Její hodnota se podle současných odhadů bude pohybovat kolem 200 miliard korun a všichni zájemci proto v poslední době zintenzivnili své aktivity, které by jim mohly pomoci v tendru k vítězství. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) nahradí nové bloky uhelné elektrárny.

Westinghouse nedávno představil deklaraci o spolupráci s Českem v oblasti jaderné energetiky a výzkumu. Areva pozvala zástupce českého strojírenství na návštěvu svých elektráren a chystá s nimi podpisy memorand o porozumění, v Česku už údajně nalezla 145 možných subdodavatelů. Ruský Rosatom, jehož součástí je člen česko-ruského konsorcia Atomstrojexport, podepsal minulý týden smlouvy o spolupráci s 15 českými výrobci a dodavateli služeb pro jadernou energetiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám