Hlavní obsah

České domácnosti vězí v dluzích za 1,096 biliónu korun

Novinky, pit
Praha

Česká národní banka zveřejnila údaje o zadlužení domácností a firem ke konci září a žádná redukce dluhů se ani v jednom případě nekonala. Dluhy domácností stouply v září o 4,4 miliardy korun na 1,096 biliónu korun. Podniky si připsaly za devátý měsíc v roce 8,3 miliardy korun a zadlužení dosáhlo 947,68 miliardy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 58,7 miliardy korun. „Mírný růst zadluženosti českých domácností je zcela v souladu s vývojem ekonomiky i vývojem cenové hladiny,“ uvedl Petr Kříž ze společnosti PwC Audit.

Jestliže se podle Kříže navíc přihlédne ke spíše klesajícím cenám nemovitostí, je vidět, že se bankám daří poskytovat úvěry navzdory nejisté hospodářské situaci.

Pokud jde o podniky, u nich se zadluženost za září meziročně zvýšila o 47,4 miliardy korun. „Podmínky úvěrů podnikům jsou opět o něco přísnější, na druhou stranu i podniky mnohem pečlivěji zvažují, zda si vezmou nový úvěr," připomíná Kříž.

Podle Kříže si podniky uvědomují, že zdravé finanční toky budou v následujících měsících a letech nezbytnou podmínkou přežití, a také významným kritériem při žádosti o externí financování.

Reklama

Výběr článků

Načítám