Hlavní obsah

Masa se v Česku vyprodukovalo méně, výkup mléka vzrostl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výroba masa v letošním třetím čtvrtletí dosáhla 125 673 tun a byla meziročně o 4,9 procenta nižší. Podepsal se na tom zejména pokles produkce drůbežího a vepřového masa, výroba hovězího masa zůstala na stejné úrovni. Naopak výkup mléka dosáhl 596,7 miliónu litrů, což znamená meziroční zvýšení o 4,6 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výkup mléka nadále rostl. Průměrná cena 8,30 Kč/l byla o 11,6 procenta vyšší než loni.

Nejvýraznější meziroční pokles produkce ČSÚ uvádí u drůbežího masa, kdy ve třetím čtvrtletí bylo vyrobeno 44 330 tun, což je meziročně o 8,8 procenta méně. Celková produkce vepřového masa dosáhla 63 941 tun a meziročně klesla o 3,4 procenta.

U vepřového se jednalo o meziroční pokles produkce za sledované období o 3,4 procenta. Stavy prasat se k srpnu snížily na 1,65 miliónu kusů, což je meziroční pokles o 14,9 procenta.

Skotu bylo v letošním třetím čtvrtletí poraženo na jatkách 60 110 kusů o průměrné jatečné hmotnosti 288,4 kg. Meziroční změny byly nepatrné. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu vzrostly za sledované období ve všech kategoriích.

Reklama

Výběr článků

Načítám