Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Španělsku byla nejvyšší za 15 let

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí zvýšila na 21,5 procenta z 20,9 procenta ve druhém čtvrtletí a ocitla se nejvýše od konce roku 1996. Ke zlepšení nezaměstnanosti nepřispěla ani hlavní turistická sezona, protože španělská ekonomika pokračuje ve stagnaci. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil španělský statistický úřad (INE).

Foto: Profimedia.cz

Španělsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti v EU.

Článek

Počet nezaměstnaných stoupl o 144.700 na 4,98 miliónu osob. Zaměstnanost klesla ve stavebnictví, službách a zemědělství, dodal španělský statistický úřad.

"Nedostatečná tvorba pracovních míst pravděpodobně přetrvá i v roce 2012," uvedl ekonom firmy Global Insight Raj Badiani. Ve veřejném sektoru zanikají pracovní místa kvůli úsporným opatřením vlády a v soukromém sektoru není situace rovněž příznivá kvůli slabému výkonu ekonomiky. Po většinu příštího roku tak podle Badianiho zůstane míra nezaměstnanosti nad 20 procenty. Nezaměstnanost ve Španělsku je nejvyšší v rámci celé Evropské unie.

Španělsko ukončilo recesi později než ostatní země eurozóny a poté upadlo v podstatě do stagnace. Jeho ekonomiku v minulém desetiletí hnal vzhůru úvěrový a stavební boom, který po vypuknutí globální finanční krize vedl ke krachu trhu nemovitostí a propadu stavební a domácí poptávky.

Španělsko se nyní snaží přesvědčit investory, že je schopno se vypořádat se svým vysokým zadlužením a nebude potřebovat finanční pomoc, jakou dostalo Řecko, Irsko a Portugalsko. Vláda proto zavedla úsporná opatření a zvýšila daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám