Hlavní obsah

Banky odepisují řecký dluh, podílové fondy utrpí, ale přežijí

Novinky, pit
Praha

„Dobrovolné“ odepsání řeckých dluhů držených finančními institucemi ve výši 50 procent už začínají pociťovat jednotlivé banky. Například druhá největší německá banka Commerzbank jen za letošní třetí kvartál odepíše podle agentury Reuters z hodnoty řeckých dluhopisů nejméně 750 miliónů eur (asi 18,5 miliardy korun). Novinky oslovily jednotlivé analytiky s dotazem, zda tento fakt může mít vliv na vklady v podílových fondech.

Článek

„Schválený odpis poloviny hodnoty řeckých dluhopisů by na investory v podílových fondech neměl mít výraznější dopad,“ domnívá se analytik Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Podle něj tržní cena dluhopisů již takový odpis zohledňovala, stejně tak bankovní akcie výrazně reagovaly na zhoršování situace okolo řeckého dluhu.

„Evropský bankovní index ztratil během srpna a září takřka 30 procent, což se projevilo také na hodnotě podílů v akciových fondech,“ připomíná Adamkovič.

Indexy posilují

První reakce na středeční dohodu jsou pozitivní a bankovní index během první půlhodiny obchodování přidal několik procent. Důvod Adamkovič spatřuje zejména v posílení záchranného fondu EFSF, které by mělo izolovat řecké potíže a snížit rizikovost italských a španělských dluhopisů, jejichž objem je proti řeckému dluhu násobně větší.

Podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank může především odepsání 50 % řeckého dluhu, které drží banky, a rekapitalizace bank, mít dopad na cenu akcií bank, a potažmo tedy i na zejména výkonnost akciových podílových fondů.

„Odpis řeckých dluhopisů povede ke ztrátám bank a spolu s nuceným navyšováním kapitálu vyvolá nižší výnosnost akcií bankovního sektoru, což povede k poklesu jejich ceny,“ je přesvědčen Franče s tím, že tohle se také nepříznivě projeví na výkonnosti akciových podílových fondů.

Základem investování je nespoléhání se na jednu věc

Jak uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, investování do podílového fondu může být obecně spojeno s rizikem kolísaní výnosů v průběhu držení podílového listu. V tomto ohledu závisí především na typu fondu a investičním horizontu investora.

„V případě, že určitý podílový fond drží řecké dluhopisy, tak se samozřejmě jejich odepsání projeví na výnosu dotyčného fondu a investor utrpí ztrátu,“ nechal se slyšet Novák. Podílové fondy jsou ale v drtivé většině diverzifikovány, tedy nikdy neinvestují pouze do jednoho cenného papíru, v tomto případě pouze do řeckých dluhopisů.

„Proto případná ztráta pro investora není až tak dramatická. Základem investování fondu je nebo by měla být důkladná diverzifikace,“ dodává Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Banky odpustí Řecku polovinu dluhů

Evropský summit o řešení dluhové krize skončil po celonočním jednání dohodou, podle níž mají banky odepsat polovinu řeckých dluhů. Ve čtvrtek nad ránem to...

Dohoda o Řecku napumpovala Evropě svaly

Evropské akcie zaznamenaly ve čtvrtek ráno vzestup na 12týdenní maximum. Po rozhodnutí lídrů EU umazat Řecku 50 procent jeho dluhu u bank a navýšit objem peněz...

Výběr článků

Načítám