Hlavní obsah

Slovensko víc Řecku nepomůže, dojednalo si výjimku a ušetří 200 miliónu eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Slovensko si v noci na čtvrtek na summitu eurozóny podle sdělení premiérky Ivety Radičové dojednalo výjimku. Jako jediná země se nezúčastní navýšení účasti veřejných financí na pomoci Řecku. Premiérka poté uvedla, že země tak ušetří 200 miliónů eur (pět miliard českých korun). Pomoc Slovenska zůstane jen v intencích, které země schválila v létě.

Foto: Petr Josek, Reuters

Iveta Radičová

Článek

Radičová výsledky summitu, který rozhodl o tom, že soukromí věřitelé odepíší polovinu řeckých dluhů a zvýší se efektivita záchranného fondu, v krátkém prohlášení nad ránem řekla: "První zpráva: dobrovolná účast bank ve výši 50 procent. Druhá zpráva: následná potřeba a tlak na navýšení účasti i veřejných financí. A třetí zpráva: Slovenská republika se toho navýšení nezúčastňuje. Takže jsme jediná země, která má v rámci tohoto programu výjimku," uvedla.

Premiérka ale odmítla obvinění, že by Slovensko nebylo týmovým hráčem, i když je to jediná země, která se nepřipojí k navýšení účasti veřejných financí .

"Slovenská republika má výjimku a bude se zúčastňovat tohoto programu jen v těch intencích, jak se původně zavázala, a o nic víc," dodala Radičová. Odkazovala tím  na dohodu z mimořádného summitu eurozóny z 21. července, na kterém se dohodl druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur.

"My jsme se jasně vyjádřili, že máme svoji hranici, že máme svoje podmínky a že nad tuto hranici jednoduše nepůjdeme," dodala Radičová bez dalších podrobností.

Země EU prý argumenty Slovenska uznaly.

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš výsledky summitu eurozóny přivítal. „Jsem velmi rád, že se dospělo k reálnému řešení řeckého problému. Nevyhnutelným předpokladem toho, aby to nezpůsobilo lavinu, je navýšení eurovalu. Je škoda, že na tom musela padnout vláda Slovenské republiky,“ uvedl Mikloš.

Členské země eurozóny by měly přispět k balíčku o zapojení soukromého sektoru až 30 miliardami eur. Na základě toho by tak veřejný sektor byl připraven zajistit program financování až do 100 miliard eur do roku 2014. Nový program by měl být dohodnut do konce letošního roku. [celá zpráva]

Slovensko mělo od počátku nechuť pomoci Řecku

Vláda premiérky Radičové dosluhuje, padla kvůli tomu, že jeden z koaličních partnerů odmítl posílit euroval. Premiérka spojila hlasování s navýšením Evropského fondu finanční stability (EFSF) z 440 miliard eur na 780 miliard s důvěrou.[celá zpráva]

Napodruhé se zvýšení podařilo schválit, což bylo klíčové, protože se mohlo uskutečnit až poté, co s ním budou souhlasit všechny země eurozóny.[celá zpráva]

Už v červnu Slovensko oponovalo přispět na druhý balíček pomoci Řecku od států eurozóny a MMF ve výši 110 miliard eur.

Už předtím ale kvůli nedostatečným škrtům a úsporám bylo poskytování některých tranší z prvního balíčku opakovaně odkládáno. Tento problém se opakoval i na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám