Hlavní obsah

Eurozóna navýší kapacitu fondu stability na bilión eur

– Brusel • Aktualizováno

Členské země eurozóny navrhují až čtyřnásobně zvýšit úvěrovou kapacitu Evropského fondu finanční stability (EFSF). Uvedla to agentura Reuters s odkazem na návrh usnesení. Kapacita se má zvýšit na bilión eur, což je v přepočtu 25 biliónů korun. Podrobnosti ministři financí zveřejní až v listopadu.

Článek

Ze záchranného fondu by měly čerpat peníze země, které se dostanou do problémů se splácením dluhů. Fond má k dispozici 440 miliard eur (asi 11 biliónů Kč). Úvěrová kapacita, tedy schopnost fondu ručit za úvěry, dosahuje 780 miliard eur (asi 19,5 biliónu Kč). Právě tuto kapacitu by návrh měl zvýšit. Fond by tak mohl například pojišťovat rizika.

Ministři ale neuvedli, kolik by banky měly odepsat řeckých dluhů. Toto rozhodnutí se přitom  očekávalo. Dosud se počítalo s 21 procenty, bylo ale jasné, že to bude muset být více, někteří předpokládali číslo mezi 50 a 60 procenty. Návrh uvádí jen to, že Evropská komise posílí monitorovací kapacitu v Řecku. Z hlediska zapojení soukromých věřitelů do snížení zadlužení Řecka návrh potvrzuje, že Řecko je mimořádný a unikátní případ.

Rekapitalizace bank

Evropská unie se dohodla i na navýšení kapitálové přiměřenosti bank o devět procent. Podmínky by banky měly splnit do poloviny roku 2012. Na kolik ale rekapitalizace vyjde, unie neuvedla. Po skončení summitu EU to řekl český premiér Petr Nečas.

Krok by podle informací z minulého týdne měl vyjít asi na 100 miliard eur. Banky musí peníze najít na trzích nebo u národních vlád. Pokud se to nepodaří, mohou žádat o pomoc záchranný fond. Některé evropské banky by mohly být znevýhodněny právě odpisem řeckých dluhů, právě rekapitalizace by finančním ústavům měla pomoci.

Českých bank by se opatření nemělo nijak výrazně dotknout, protože jejich kapitálová přiměřenost už nyní hranici devíti procent přesahuje. Podle Nečase se přiměřenost českých ústavů pohybuje kolem 13 procent.

Řešení, jak z krize, není

Politici už před jednáním dávali najevo, že úplné řešení dluhové krize v Evropě z dnešních schůzek nevzejde.

"Je ještě hodně problémů k řešení a vyjednávání, které je třeba vést," podotkla německá kancléřka Angela Merkelová.

Sarkozy bude jednat s Pekingem

Podle agentury Reuters se bude francouzský prezident Nicolas Sarkozy snažit domluvit případnou pomoc se záchranným fondem EFSF i s Čínou.

S prezidentem Chu Ťin-tchaem má hovořit telefonicky ve čtvrtek, předtím, než do Číny přicestuje šéf EFSF Klaus Regling.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám