Hlavní obsah

Merkelová: Je nutné řešit příčiny krize u jejích kořenů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v projevu v Bundestagu k eurozóně a dluhové krizi mimo jiné uvedla, že příčiny krize je do budoucna řešit hned u jejích kořenů. Podle ní se musí Evropa stát unií stability.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Celá léta se bylo možné zadlužovat, aniž by pak následovaly sankce pro dluhové hříšníky,“ uvedla kancléřka s tím, že je rovněž nezbytné posílit měnovou a hospodářskou unii.

„Musíme řešit dluhy a malou konkurenceschopnost,“ prohlásila Merkelová přerušovaná pravidelným potleskem.

Pokud jde o situaci finančními problémy sužovaného Řecka, je podle Merkelové třeba učinit ještě hodně, aby se podařilo vyřešit problémy této jihoevropské země. K záchraně Řecka musí výraznou měrou přispět také soukromý sektor. A to více, než se původně zamýšlelo.

Řecku se musí pomoct, Německo pro to udělá vše

Podle Merkelové se Řecko musí dostat do roku 2020 na 120procentní zadlužení HDP. Jak odhaduje Mezinárodní měnový fond (MMF), dluhové břemeno Řecka dosáhne letos 165,6 procenta, v roce 2012 pak dokonce vyskočí na 189,1 procenta HDP. Německo učiní vše, co je v jeho silách, aby se Řecko postavilo na nohy. Komisaři tzv. trojky, tedy Evropské unie, MMF a Evropské centrální banky, musí situaci v Řecku správně vyhodnotit. Merkelová zdůraznila, že krize se z Řecka nesmí rozšířit dál.

Podle Merkelové je pro boj s dluhovou krizí v eurozóně velmi důležitá rekapitalizace bank a vytvoření evropského dohledu nad nimi. „O zlepšení svého stavu by se banky měly nejprve pokusit z vlastních sil, pak za pomoci státu a nakonec za přispění Evropského fondu finanční stability,“ je přesvědčena Merkelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám