Hlavní obsah

Přípravy na evropský summit mají své mouchy, a nejsou malé

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přípravy na zásadní evropský summit eurozóny se zatím nevyvíjejí úplně podle představ hlavních aktérů. V úterý vyvolalo prudký výprodej na trzích rozhodnutí ministrů financí Evropské unie zrušit své středeční setkání, na kterém se údajně měly připravit podklady pro večerní vrcholnou schůzku.

Článek

„Skutečně těžko házet dopředu flintu do žita, ale zatím je minimálně ve dvou bodech shoda hodně daleko,“ uvedl Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny. První je požadavek na výraznější osekání řeckého dluhu, konkrétně o 60 procent. S tím však soukromí investoři, především banky, nechtějí souhlasit.

Banky jsou ochotné kývnout na 40procentní snížení dluhu, které by však samo o sobě Řekům stěží stačilo. „Spekuluje se ale o tom, že obě strany hrají pouze taktickou bitvu a že nakonec za pět minut dvanáct kývnou na kompromisní variantu, tedy odpis dluhu o 50 procent,“ domnívá se Bureš.

Evropa je poněkud bezzubá

Druhý problém je podle ekonoma složitější a na nadcházejícím summitu pravděpodobně těžko řešitelný. Trhy totiž doufají, že dojde k výraznějšímu navýšení záchranného fondu (EFSF).

„Poté, co ale padl návrh Francie na tisk peněz do eurovalu z kapes Evropské centrální banky, je Evropa v hledání náhradního řešení bezzubá,“ připomíná Bureš s tím, že vlastně jiná možnost rychlého a efektivního nafouknutí záchranných fondů ani neexistuje.

Ostře sledovaný summit by měl začít v 18 hodin schůzkou lídrů všech zemí EU, zhruba o hodinu později by se měli setkat pouze zástupci zemí eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám