Hlavní obsah

Juncker: Polovinu řeckého dluhu budou muset soukromí věřitelé oželet

Brusel

Soukromí věřitelé možná budou muset u řeckých dluhopisů akceptovat ztrátu až 50 procent. Připustil to předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. Pokud by totiž investoři odepsali menší část dluhu, Řecku by tím příliš nepomohli. Zadlužení Řecka by podle Junckera v takovém případě stále bylo na úrovni, která je dlouhodobě neúnosná.

Foto: Str, Reuters

Jean-Claude Juncker

Článek

Lídři eurozóny, včetně Junckera, se podle agentury Reuters sejdou ve středu večer v Bruselu. Jednat mají o rozsahu účasti soukromého sektoru na restrukturalizaci řeckého dluhu. Podmínky této restrukturalizace bude podle Junckera třeba změnit a především výrazně vzhůru posunout procento, o které bude nutné dluhy Řecka snížit.

"Je důležité, aby se účast soukromého sektoru vyjasnila, aby se ze soukromých věřitelů nestali rukojmí, ale aby museli přispět," poznamenal Juncker. Většinu soukromých věřitelů, o kterých je řeč, tvoří banky. Část jich je z Francie, část z Německa a velká část z Řecka. Banky v jiných zemích drží menší až zanedbatelné objemy řeckého dluhu.

Domluvený odpis stačit nebude

Lídři eurozóny na červencovém summitu dohodli podmínky, za kterých poskytnou Řecku druhý záchranný úvěr. Počítali také s účastí soukromého sektoru, který se první záchrany loni v květnu nezúčastnil. V červenci se dohodlo, že soukromí investoři odepíšou 21 procent řeckých dluhopisů. Tato dohoda už je ale překonaná a eurozóna přiznává, že odpis pětiny dluhu ani zdaleka stačit nebude.

"Účast soukromého sektoru ve výši těch 21 procent budeme muset výrazně posunout směrem vzhůru," poznamenal Juncker. "Teď vám nemohu dát přesné číslo, ale účast soukromého sektoru bude muset být mnohem vyšší, asi kolem 50 procent," dodal.

Některé zdroje už v minulých dnech upozorňovaly, že soukromí investoři budou muset oželet mnohem víc, než se dohodlo v červenci. Odhady ale zatím zaznívaly převážně z úst poradců, zástupců, či anonymních zdrojů, případně s nimi jako s možností pracoval Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám