Hlavní obsah

Forbes na Žofíně bouřil proti centrálním bankéřům

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svět se nachází v krizi, která je zcela mimořádná, a není jisté, zda se z ní dostane. Na svědomí ji mají nezodpovědní politici i americká centrální banka. Ve svém projevu na druhém, závěrečném dni konference Dny USA-EU na pražském Žofíně, kterou pořádá česká společnost Czech Teleaxis a jedním z partnerů je deník Právo, to prohlásil mediální magnát a vydavatel stejnojmenného ekonomického magazínu Steve Forbes.

Foto: Petr Horník, Právo

Mediální magnát Steve Forbes

Článek

„V posledním desetiletí Fed (centrální banka USA – pozn. red.) tiskl dolary jako na běžícím pásu, aby podpořil vývoz a pomohl hospodářství. To se ovšem zalíbilo i Evropě, kde se kvůli tomu mění vnitřní hodnota eura. No a tak vznikají bubliny, které pak hlučně praskají,“ nechal se slyšet Forbes.

Forbes tak narážel na krizi amerického hypotečního trhu, kdy hypotéky dostávaly i nízkopříjmové skupiny, které je nebyly schopny splácet, přišly o ně a ceny nemovitostí pak prudce klesly.

„Vy v Evropské unii teď máte dluhovou bublinu,“ připomněl obrovské zadlužení Řecka a dalších států EU. K Řecku samotnému řekl, že „už je ztraceno“, ale euro jeho krach nemusí ohrozit, protože ekonomický význam středomořského státu není podle něj velký.

„Problém není Řecko, ale banky, které vlastní jeho dluhopisy. Problém je způsob, jakým to Francie a Německo řeší. Lili do Řecka peníze, aniž tam proběhly nutné reformy,“ zlobil se Forbes v plamenném projevu před zaplněným žofínským sálem.

Dolar se opět vrátí ke zlatu

Zle prý bude, když se do problémů dostanou velké ekonomiky EU. „Proto by Evropská centrální banka měla koupit dluhopisy Španělska a Itálie, jinak se strhne lavina,“ varoval.

K budoucnosti dolaru Forbes řekl, že se vrátí k „brettonwoodskému“ uspořádání s dolarem ukotveným ke zlatu. Tento systém zanikl kvůli nedostatku zlata počátkem 70. let a uvolnil místo systému volných kurzů.

„Cestou ke vzkříšení rozhodně není tisknout nepodložené peníze a vyhazovat je plnými hrstmi z helikoptéry. V Americe nemáme problém s likviditou, ale s prostředím, v nichž se pohybují. Malé firmy si musí půjčovat na větší úrok než obří giganti, lidé nechtějí na malý úrok šetřit, firmy půjčovat, jsme příliš regulováni,“ tvrdí magnát.

Receptem na oživení na Západě je podle něj snižování daní a co nejmenší regulace.

Villepin: teď nastává čas změn

Z pohledu politika se nad nynější situací Západu zamyslel další řečník, bývalý francouzský premiér a ministr zahraničních věcí Dominique de Villepin. „Zapomněli jsme se změnit. Svět se mění, ale jestliže my ne, můžeme vůbec stačit držet krok? A proto čas změn nastal,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Francouzský exministr Dominique Villepin

Tuto výzvu podle svých slov adresuje Evropě i Spojeným státům. „Amerika byla slepá. Vše vyhrávali, snažili se překonat všechny limity a vnutit všem svou sílu, protože zkratka je nejkratší cesta. Mysleli si, že stromy porostou do nebe. A nyní mají Spojené státy strach ze ztráty moci, a proto jsou tak křehké,“ soudí exministr.

Nit suchou ovšem nenechal ani na Evropě. „Vládnou jí ekonomičtí experti a byrokraté. Je zkostnatělá,“ myslí si. Z pozice francouzského premiéra z let 2005 až 2007 prý viděl, jak soukolí jejího rozhodování, které je závislé na vůli jednoho každého národního parlamentu, zpomaluje politický i hospodářský běh EU.

Atmosféra houstne

Očima nynějšího ministra zemědělství a dříve ministra dopravy popsal ve svém projevu Evropskou unii Petr Bendl (ODS). Ten zkritizoval počínání úředníků Evropské komise, kteří podle něj často nerespektují požadavky členských zemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Jako příklad uvedl její návrh nové zemědělské politiky EU, která tlačí zemědělce ke krokům, které snižují jejich konkurenceschopnost na světových trzích. Jde například o vyjímání půdy pro ekologické účely, zpřísňování standardů pro chov zvířat atd. „Komise dobře znala stanoviska členských zemí, které téměř všechny návrh kritizovaly a měly zásadní připomínky. Sám jsem byl překvapen, že se k nim nepřihlédlo,“ divil se Bendl.

Atmosféra na jednáních ministrů EU se podle něj zhoršuje. „Patříme k bloku, který blokuje čerpání peněz na podporu sociálních projektů pro chudé z prostředků určených zemědělcům. Jen jsme řekli, ať se tyto peníze hledají někde jinde, a hned jsme byli obviněni téměř z asociálnosti… Atmosféra houstne,“ popsal ministr bruselská jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám