Hlavní obsah

ECB by měla pokračovat v nákupu dluhopisů ohrožených zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lídři eurozóny zřejmě vyzvou Evropskou centrální banku (ECB), aby pokračovala v nákupech dluhopisů zemí jako Itálie či Španělsko na sekundárních trzích. S odvoláním na návrh závěrů středečního summitu bloku, na kterém má Evropa ambici přijít s komplexním plánem pro řešení krize, to uvedla agentura Reuters.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

„Plně podporujeme ECB v jejích krocích na zajištění cenové stability v eurozóně, včetně nestandardních opatření v nynějším výjimečném prostředí na finančních trzích,“ píše se v návrzích. Podle unijních zdrojů agentury je pak zmiňovanými „nestandardními opatřeními“ myšlen právě nákup dluhopisů členských zemí v potížích na sekundárních trzích.

Itálie a Španělsko se v souvislosti s šíření dluhové krize dostaly pod tlak trhů. Kvůli tomu jim narostly výdaje na správu jejich dluhu a hrozí jim, že by si na trzích časem nemohly půjčovat za trvale udržitelných podmínek. ECB kvůli nim ve snaze snížit náklady na dluhy nakupovala jejich dluhopisy na trzích.

V obou případech jde o velmi významné ekonomiky eurozóny, přičemž existují obavy, že na jejich záchranu by v současném záchranném fondu nemuselo být dost peněz. Právě i kvůli tomu se nyní horlivě jedná o posílení záchranného fondu EFSF, přičemž to by mělo být jedním z hlavních výsledků středečního summitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám