Hlavní obsah

Zisk v zemědělství by letos mohl přesáhnout 10 miliard

Praha

Výsledek hospodaření českých zemědělců by letos díky dobré úrodě a příznivým cenám komodit měl být určitě lepší než loni, řekl tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle předběžných odhadů může zisk odvětví přesáhnout deset miliard korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Určitě dopadneme lépe než loni,“ řekl Pýcha. Farmářům podle něj přes určitý posklizňový pokles cen pomáhají především dobré výkupní ceny rostlinných komodit. „Dovolím si odhadnout, že zisk by se mohl řádově pohybovat nad deseti miliardami,“ podotkl. Naopak nespokojeni jsou farmáři stále s cenami živočišné produkce, které jsou i přes mírný růst stále nižší než před vstupem ČR do Evropské unie.

Podle upřesněných údajů Českého statistického úřadu zisk českého zemědělství loni meziročně vzrostl téměř o pět miliard korun na 7,7 miliardy korun.

Letošní sklizeň nejlepší za deset let

Letošní sklizeň je odborníky označována za jednu z nejlepších v uplynulém desetiletí. Obilovin sklidili zemědělci takřka o pětinu meziročně více. Úroda brambor se proti loňsku zvýšila o více než 18 procent, cukrovky o 13 procent, řepky o tři procenta.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Srovnání by mělo nastat po roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám