Hlavní obsah

Podnikatele trápí absurdní bankovní poplatky hlavně za manipulaci s hotovostí

Novinky, pit
Praha

Od roku 2005 existující anketa Nejabsurdnější bankovní poplatek roku, kterou každoročně vyhlašuje server bankovnipoplatky.com, se netýká pouze fyzických osob, ale i podnikatelů a malých či středních firem. Novinky jsou generálním partnerem této ankety. Po prvních třech letech nyní přinášíme přehled dalších ročníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2008 si prvenství v anketě odnesl poplatek za nadměrný vklad. „Nejen že některé banky zpoplatňují to, že jim půjčujete své peníze, ale když jim chcete půjčit víc, víc zaplatíte,“ připomíná Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Tento poplatek mnohé banky účtují rovněž u podnikatelů a firem. Například Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank a Volksbank mají hranici nadměrnosti nastavenu na půl miliónu korun, ČSOB na hranici jednoho miliónu korun. Naopak na tomto poplatku nevydělávají UniCredit Bank, GE Money, FIO banka, Citibank či LBBW.

Rok 2009

Vklad na přepážce na vlastní účet, vítěz ankety v roce 2009, patří k dlouhodobě nejvíce kritizovaným poplatkům. Od 1. července 2011 je ale v účinnosti nový zákon o oběhu bankovek a mincí, jenž se přímo dotýká i poplatkové politiky tuzemských bank.

„Bankovní domy totiž podle výkladu tohoto zákona nesmí účtovat poplatky za vklad hotovosti na přepážce v případě, že tím klient splácí závazek vůči dané bance, a – co je důležitější – ani v případě, že klient předem hotovost přehledně rozdělí podle nominální hodnoty bankovek nebo mincí,“ vysvětlil Nacher.

Ačkoli je zřejmé, že tímto zákonem nedošlo k úplnému zrušení poplatku za vklad v hotovosti a mohou se vyskytnout situace, kdy si banka bude poplatek oprávněně účtovat, nikdy to nesmí být v případě, že klient hradí závazek vůči bance. „Drtivá většina z nich totiž tento poplatek zrušila,“ sdělil Nacher.

Rok 2010

V roce 2010 v anketě kraloval poplatek za výběr hotovosti na přepážce z vlastního účtu. „Vlastní peníze bance půjčíte, (téměř) nic z toho nemáte, a když je chcete zpátky, musíte za to zaplatit minimálně několik desítek korun,“ podivuje se Nacher.

Placení za výběr hotovosti se v Česku vztahuje i na podnikatele a firmy. V podstatě se dá říci, že za výběr v tuzemské bance zaplatí člověk od 50 do 90 Kč za jednu transakci. Mezi bankami, které na našem trhu působí, však existují i výjimky.

Pokud na přepážce dotyčný vybere více než 1000 korun, nezaplatí ve FIO bance. Zdarma jsou výběry v  Equa Bank, dřívější Banco Popolare. Do miliónu korun za den mohou klienti vybírat zcela zdarma, kolikrát v měsíci chtějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám