Hlavní obsah

Šest zemí včetně ČR zablokovalo další peníze na program jídla pro chudé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Česká republika spolu s dalšími pěti státy ve čtvrtek zablokovala navýšení peněz pro program pro chudé v zemích EU. Hrozí tak, že program příští rok dostaně 113,5 miliónu eur místo navrhovaných 500 miliónů eur. Snavýšením totiž souvisí změna podmínek, s nimiž ČR nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

ČR chce, aby jednotlivým státům byla ponechána pravomoc rozhodnout, kdo je chudý a pomoc potřebuje, vysvětlil odmítnutí ministr zemědělství Petr Bendl (ODS),

ČR z programu čerpá minimum peněz, ročně asi 120 000 eur, což je hned po Lucembursku nejméně z celé EU. Souvisí to s tím, jak má která země nastavenu definici toho, kdo je chudý. V ČR jsou za ně považovány bezdomovci. Jiné země ale mají definici širší.

Podle europoslance Jana Březina (KDU-ČSL) brzdí využívání programu v ČR ministerstvo práce. "Existuje mnoho lidí, kteří sice bydlí, ale celkově vzato živoří a nevystačí s prostředky na obživu. Těmto lidem pak MPSV vyplácí sociální dávky zatěžující národní rozpočet, místo aby využilo možností nahradit část těchto dávek potravinovou pomocí z programu EU," řekl Březina.

Program v Evropě funguje od konce 80. let. Peníze z něj dostávají především humanitární organizace.

Podle dřívějších zemí by spolu s ČR měly být proti programu například Německo, Dánsko nebo Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám