Hlavní obsah

Česká spořitelna varuje před podvodnými maily, které žádají údaje o kreditkách

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká spořitelna (ČS) vydala varování před novým typem phishingu, který se pokouší vylákat citlivé osobní údaje o kreditní kartě klientů, kterou chtějí útočníci následně zneužít. ČS to uvedla na svých stránkách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Česká spořitelna

Článek

„Útočníci vyzývají klienta k aktualizaci jeho osobních dat a údajů o kartě pod záminkou, že pokud tak neučiní, bude mu karta zablokována,“ upozorňuje finanční ústav s tím, že e-maily se snaží vyvolat zdání, že odesílatelem zprávy je ČS.

„Česká spořitelna však e-maily s aktivními linky nerozesílá a nikdy touto cestou nepožaduje zadání osobních údajů,“ připomíná ČS. Podle ní nemají lidé na takový e-mail reagovat ani klikat na případné odkazy.

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Podvodný e-mail nemusí obsahovat odkaz na podvodné stránky. Falešný formulář pro získání citlivých údajů může být obsažen přímo v těle zprávy nebo je připojen jako příloha. „Důvěrné nebo přihlašovací informace v žádném případě do takovýchto podstrčených formulářů nevyplňujte,“ doporučuje ČS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám