Hlavní obsah

Od příštího roku zdraží na jižní Moravě jízdné

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nové cenové tarify v integrovaném dopravním systému (IDS) Jihomoravského kraje schválili ve čtvrtek radní na svém pravidelném zasedání. Jízdenky budou dražší v průměru o 11 procent. Cena nejběžnějších jednorázových jízdenek se tak zvýší z osmi na deset a ze 14 na 16 korun. Předplatná měsíční jízdenka se zvýší ze současných 530 korun na 550.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tramvaje se v Brně

Článek

Nové se také zavádí například zvýhodněné měsíční poloviční jízdné pro penzisty ve věku nad 70 let a pro matky s dětmi do tří let věku. V systému slev je i 25procentní zvýhodnění pro důchodce. Vícezónová jízdenka se 24 poli pro jednorázové jízdy bude stát místo dnešních 140 korun nově 156 korun.

Podle náměstka hejtmana Václava Horáka (KDU-ČSL) budou nové jízdenky v prodeji od 1. prosince, v autobusech, vlacích i vozech MHD je lidé povinně budou muset používat od ledna.

Ceny vydrží minimálně dva roky, tvrdí hejtman

„Jízdné tvoří asi třetinu nutných nákladů na dopravu v kraji. Zatím nevíme, jak se cestující zachovají, nicméně cestování v systému IDS je pořád i za zvýšené ceny výhodnější než individuální doprava auty. A to nemluvím o problémech s parkováním a podobně. Rozhodně však nejde o zisk. Jde o zachování systému dopravy, která je v současnosti nejpropracovanější v zemi, kdy integrovaný systém kraje začíná spolupracovat i s jinými regiony včetně Rakouska či Slovenska,“ uvedl Horák.

Ani jedenáctiprocentní zdražení však nepokryje inflaci a zvýšení DPH a kraj bude muset zvýšit dotaci na dopravu. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) se ceny mění po více než dvou letech a další dva roky by měly zůstat v platnosti. Kraj by zdražením měl na jízdném ročně získat desítky miliónů korun navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám