Hlavní obsah

Většina investorů očekává bankrot Řecka příští rok

Novinky, pit
Londýn

Velká většina světových investorů je toho názoru, že Řecko nebude schopné splácet svůj dluh a zkrachuje. Téměř tři čtvrtiny předpokládají, že by k tomu mělo dojít do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Vyplývá to z průzkumu americké banky Bank of America-Merrill Lynch, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Pantheon v Aténách

Článek

Podle průzkumu 85 procent dotázaných očekává řecký bankrot, oproti tomu jen osm procent se domnívá, že by jihoevropská země dokázala plnit své závazky.

Na otázku, kdy bankrot přijde, odpovědělo 31 procent investorů, že se to stane během prvního kvartálu roku 2012. Shodně po 18 procentech je toho názoru, že ke krachu dojde buď v listopadu, nebo v prosinci letošního roku. Celkem 72 procent věří, že se to stane do konce března následujícího roku.

Bankrot spíše řízený

Průzkum se neptal na to, jaký druh bankrotu Řecko postihne. Podle vedoucího výzkumu Garyho Bakera nicméně investoři měli na mysli spíše řízený než nekontrolovaný bankrot.

Řecko se už dohodlo na snížení hodnoty dluhopisů držených soukromým sektorem o 21 procent, podle ekonomů to však stejně nebude k záchraně stačit. Jak ukázal průzkum agentury Reuters, k zapotřebí bude až 50 procent odpisu hodnoty řeckého dluhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecká nezaměstnanost stoupla na 16,5 procenta

Nezaměstnanost v Řecku vzrostla za červenec na 16,5 procenta oproti rovným 16 procentům registrovaným v červnu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na tamní...

Výběr článků

Načítám