Hlavní obsah

Záchranný fond se navyšovat nebude, utnulo debaty Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Evropský fond finanční stability (EFSF) se nad již schválený objem 440 miliard eur (asi 10,9 biliónu korun) s konečnou platností zvyšovat nebude. Na tiskové konferenci to ve středu řekl mluvčí německého ministerstva financí Martin Kotthaus. Nezvýší se podle něj ani příspěvek Německa, které má do záchranného fondu poskytnout 211 miliard eur (asi 5,2 biliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

„O zvýšení objemu fondu nad 440 miliard eur se nejedná. Takže finito, basta,“ řekl Kotthaus, jehož cituje agentura Reuters. Napříč Evropou se podle něj před nadcházejícím summitem EU vedla produktivní a příznivá jednání, která se zaměřila na to, jak fond co nejefektivněji využít.

V co nejlepším způsobu využití fondu by podle Kotthause mělo být jasno v řádu dnů. Ministr financí Wolfgang Schäuble prý nehovořil o žádné konkrétní částce, která by se týkala objemu záruk za úvěry fondu, je ale možné, že na schůzi stranických lídrů v Berlíně v úterý zmínil nějaké hypotetické číslo.

Britský list Guardian v úterý napsal, že Francie a Německo se dohodly na zvýšení objemu fondu na dva bilióny eur (asi 49,7 biliónu korun), tedy skoro na pětinásobek současných 440 miliard. List se odvolával na diplomatické zdroje z EU, zdroje agentury Reuters či listu The Wall Street Journal ale zprávu ihned popřely.

Reklama

Výběr článků

Načítám