Hlavní obsah

Ředitel leteckých služeb v Hradci Králové skončil, audit odhalil nedostatky

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Ředitel společnosti Letecké služby Hradec Králové (LSHK) Roman Zindulka ve funkci skončil. Důvodem jeho odvolání byly nedostatky v hospodaření společnosti, které objevil interní audit, jenž od jara zkoumal činnost firmy za roky 2009 a 2010.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma je ve stoprocentním majetku města a její fungování při správě hradeckého letiště je plně závislé na příspěvcích z městského rozpočtu. Výnosy z její vlastní činnosti pokrývají zhruba jen 12 procent nákladů.

Auditoři objevili mimo jiné podivné nakládání s penězi, pohonnými hmotami či předražené nákupy. Audit také upozornil, že během fungování LSHK s pouhými patnácti zaměstnanci se počet členů představenstva zvýšil ze tří na sedm. Uvádí srovnání s dopravním podnikem, který zaměstnává přes 400 lidí a představenstvo má pět členů.

LSHK měly směrnici pro zadávání veřejných zakázek, ale ne vždy se jí vedení řídilo. „V řadě případů neproběhlo poptávkové řízení vůbec, zakázky byly zadány přímo, někdy na doporučení představenstva nebo jeho členů,“ stojí v kontrolní zprávě.

Část nákupů prováděly LSHK prostřednictvím společnosti Tommy Advertising Desing (TAD), která neprošla výběrovým řízením. TAD například fakturovala vyšší ceny o 25 procent za dodané bundy, za reflexní čepice o 54 až 137 procent a za kovovou lékárničku o 20 procent. „LSHK pořizovaly některé zboží nehospodárně,“ konstatoval audit.

Vybírání peněz a benzín na soukromé účely

Audit také zpochybnil věrohodnost celého účetnictví, neboť Zindulka opakovaně vybíral z firemního účtu statisícové částky, které tam na konci roku zase vracel. Co se s nimi během té doby dělo, se nepodařilo zjistit. „Ředitel Zindulka to nevysvětlil,“ poznamenal Jiroušek.

„Označili jsme to jako nestandardní, nikoli však nezákonné operace. Škoda společnosti nevznikla a nijak podrobněji jsme to nezkoumali,“ odpověděla vedoucí auditorka magistrátu Jaroslava Fikrová na otázku, zda zmíněné záležitosti nevzbuzují u auditorů podezření ze spáchání trestného činu.

Nesrovnalosti kontrola zjistila i v nákupech pohonných hmot. „Objem nákupu benzínu neodpovídá vykázaným jízdám, ve dvou případech byla použita platební karta LSHK k úhradě benzínu při soukromé cestě na dovolenou. Zjištěno bylo rovněž tankování do vozidla, které nebylo v majetku LSHK,“ stojí ve zprávě. Fikrová odhadla hodnotu nehospodárností na desítky tisíc korun.

Nový ředitel LSH má být vybrán 25. října a na začátku listopadu pak zasedne rada města, aby se seznámila s reorganizací a novou strategií firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám