Hlavní obsah

Evropské banky budou potřebovat devět biliónů. Česko by za ně žilo skoro 10 let

– Brusel

Banky v Evropské unii budou v případě dalšího vyhrocení dluhové krize, které by znamenalo odepsání řeckého dluhu ve výši 60 procent a portugalského ve výši 25 procent, potřebovat rekapitalizaci ve výši 260 až 373 miliard eur (až 9,3 biliónu korun). Napsalo to výzkumné sdružení Open Europe. Roční rozpočet ČR je přitom zhruba bilión korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Open Europe se možnosti stabilizace eurozóny zmítané dluhovou krizí rychle uzavírají. O situaci budou na napjatě očekávaném summitu EU a následně eurozóny v neděli jednat unijní lídři, kteří se budou zabývat právě i otázkou potřeby rekapitalizace evropských bank.

Podle londýnského sdružení by mělo Řecko odepsat 60 procent dluhu prostřednictvím řízené restrukturalizace a zároveň by měl být zrušen plánovaný druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur. To by radikálně snížilo zátěž pro daňové poplatníky.

Přísnějšími testy by neprošlo více bank

Portugalsko by mělo současně odepsat 25 procent svého dluhu. Bankovní systém EU se podle Open Europe bude muset vyrovnat také s přeceněním irských, italských a španělských dluhopisů.

Podle Open Europe by zátěžovými testy, které by ukazatel kapitálové přiměřenosti měly nastaveny na osmi procentech, neprošlo 65 bank v EU. Nedávné zátěžové testy, které ale mnozí kritizovali kvůli nedostatečnému zohlednění možných odpisů řeckého dluhu, přitom měly podíl kvalitního kapitálu na celkových aktivech banky nastaven na pěti procentech a neprošlo jimi osm bank z celkem 91.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám