Hlavní obsah

Řecko opět v generální stávce, létají zápalné lahve a kameny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

S železnou pravidelností drtí Řecko stávky proti vládním úsporným opatřením. Ta další, generální, a podle všeho rozhodně ne poslední, probíhá dnes a ve čtvrtek. Protesty podle BBC ochromují letový provoz i většinu obchodů, uzavřeny jsou kanceláře a obchody. Ulice zaplavilo asi 125 000 demonstrantů. Stávkují popeláři, právníci, učitelé, námořníci, státní úředníci a mnoho dalších profesí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku propukla dvoudenní generální stávkaVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se začali shromažďovat v deset hodin na jednotlivých místech odpadky zavalenými Aténami, neboť ke stávce se připojili také popeláři. Davy se následně vydaly k sídlu parlamentu. Tam je už očekávají policejní jednotky. Podle posledních informací došlo k před řeckým parlamentem k útokům zápalnými lahvemi a kamením, policie odpověděla slzným plynem. Několik lidí bylo zraněno, jak uvedla Česká televize.

Za dvoudenní generální stávkou stojí dvě velké odborové organizace, které pokrývají zaměstnance z veřejného i soukromého sektoru. Už jako tradičně demonstranti protestují proti zvýšení daní, snížení platů a masivnímu propouštění.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Aténské ulice se topí v odpadcích.

Řecko se snaží srazit razantními škrty obrovský schodek ve veřejných financích, aby mohlo čerpat finanční pomoc ze záchranného fondu Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V řeckých ulicích se kupí odpadkyVideo: Reuters

Papandreu se nehodlá vzdát

Už od úterý stávkuje aténské letiště, které protest omezilo na 12 hodin a provoz byl obnoven v 11 hodin SELČ. Počítá se s asi 150 zrušenými tuzemskými i zahraničními lety. Podle mluvčí pražského letiště Michaely Lagronové nicméně neodletí do jihoevropské země dva spoje ČSA – úterní a středeční večerní let.

V provozu nejsou ani vlaky, autobusy či taxislužba, zablokován je přístav Pireus. „Budeme posílat hlasité vzkazy vládě a celému politickému systému,“ uvedl Costas Tsikrikas, předák z odborového svazu Adedy. Zákonodárci mají totiž hlasovat o dvou nových zákonech právě ve středu a ve čtvrtek. Ty obsahují opatření pro další zvýšení daní, škrty na důchodech a platech, stejně jako pozastavení kolektivních smluv.

Premiér Jorgos Papandreu tvrdě kritizoval demonstrující a podle svých slov hodlá prosadit jednotlivá opatření nezbytná k záchraně země. V Řecku roste nezaměstnanost, stagnuje ekonomika, zadlužení už dosáhlo 162 procent HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám