Hlavní obsah

Mračna se začínají stahovat i nad Francií, dostala varování před snížením ratingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s varovala, že by během několika příštích měsíců mohla zhoršit výhled úvěrového ratingu Francie ze „stabilního“ na „negativní“, pokud pomoc bankám a zemím ohroženým dluhovou krizí v eurozóně příliš zatíží francouzský rozpočet. Uvedl to server BBC.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Negativní výhled by byl signálem toho, že Moody’s by mohla časem snížit i samotný rating Francie. Ten je nyní na nejvyšším stupni AAA. Podle agentury však země galského kohouta „patří k nejslabším“ zemím s tímto nejvyšším ratingem.

Francouzský ministr financí François Baroin sdělil, že vláda udělá vše, aby k tomuto kroku nedošlo. Podle něj země přijímá opatření ke snížení rozpočtového deficitu. Přesto krotil optimismus ohledně možného růstu francouzské ekonomiky v příštím roce o 1,75 procenta.

Ratingy v poslední době padají

V nedávné době spadly ratingy Itálii i Španělsku, v srpnu tato skutečnost postihla od agentury Standard & Poor’s i Spojené státy. Vyšší rating například zemím zaručuje, za jakých podmínek si mohou půjčovat finanční prostředky. Samozřejmě čím vyšší je, tím lépe pro daný stát.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová nedávno slíbili, že do konce měsíce předloží plán na řešení dluhové krize v eurozóně, který bude zahrnovat zejména způsob rekapitalizace bank a vyřešení dluhových problémů Řecka.

Ostře sledovaný summit vrcholných představitelů Evropské unie se bude konat v Bruselu 23. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám