Hlavní obsah

Euro kvůli krizi dále oslabuje

Evropská měna zahájila týden poklesem a dolar oslabil vůči jenu. Investoři se odvrátili od rizikovějších investic v reakci na pondělní prohlášení německého ministra financí. Ten uvedl, že od nadcházejícího summitu Evropské unie nelze očekávat konečné řešení dluhové krize v eurozóně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V 18:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,9 procenta na 1,3759 USD a k jenu kleslo o 1,34 procenta na 105,63 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,4 procenta na 76,79 JPY.

Slova německého ministra financí Wolfganga Schäubla potvrdil úřad kancléřky Angely Merkelové. Finanční trhy předpokládaly, že nedělní summit EU přinese komplexní plán řešení dluhové krize eurozóny. Optimismus z vyřešení krize původně vytáhl euro k dolaru nejvýše za poslední měsíc. O víkendu navíc Schäuble uvedl, že řeckou dluhovou krizi nelze vyřešit bez odpisů části řeckého dluhu, které budou pravděpodobně výraznější, než se předpokládalo v létě.

"Optimismus, který tlačil euro nahoru, se s konečnou platností zdá být přehnaný," řekl agentuře Reuters stratég Barclays Capital Raghav Subbarao. "Politici oznámí plán, ale je otázkou, zda plán bude z pohledu trhu důvěryhodný," dodal.

Anketa

Má podle vás euro budoucnost?
Ano
18,7 %
Ne
81,3 %
Celkem hlasovalo 17935 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám