Hlavní obsah

Na kontrolách farmářských trhů padly pokuty za 204 000 korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od počátku letošního roku zkontrolovaly krajské veterinární stanice celkem 146 tržnic a tržišť z celkem 195, kde se konají farmářské trhy. Inspektoři při tom zjistili 51 závad a udělili 48 pokut v celkové výši 204 000 korun. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze

Článek

„Zjišťované závady se víceméně stále opakují, jde například o nevyhovující teploty při prodeji potravin, chybějící nebo nesprávné označení potravin nebo o označení výrobků výrazem ,domácí‘,“ připomněl Duben.

Rovněž je podle mluvčího nezbytná i dostatečná ochrana před nepříznivými vlivy prostředí či doložený nabývací doklad ke zboží.

„Na základě těchto poznatků je vhodné zákazníky upozornit na to, aby věnovali pozornost označování výrobků, způsobu prodeje, dodržování chladicího řetězce a při pochybnostech, aby se vždy prodejce zeptali,“ doplnil Duben.

Prodejce má povinnost zákazníky informovat vyčerpávajícím způsobem o prodávaném zboží a jeho původu. Pokud má zákazník dojem, že něco není v pořádku, měl by upozornit místně příslušnou krajskou veterinární správu, která věc prošetří a došetří.

Anketa

Nakupujete na farmářských trzích?
Ano
39,3 %
Ne
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2032 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám