Hlavní obsah

Z řeckého dluhu se bude muset umazat víc, uvedl německý ministr

– Berlín • Aktualizováno
Novinky, pit

Řeckou dluhovou krizi nelze vyřešit bez výraznějšího snížení dluhu této jihoevropské země. Jak uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble, celková suma bude patrně vyšší, než evropští lídři původně očekávali. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Eurozóna se nyní nachází pod značným tlakem, aby na klíčovém summitu svolaném na 23. října představila rozhodující plán na řešení řeckého dluhu, zastavení dluhové nákazy a zvýšené ochrany evropských bank.

Už teď je jasné, že soukromí investoři odmáznou z řeckého dluhu minimálně 21 procent, jak bylo dohodnuto ke konci letošního července.

Na otázku během rozhovoru pro ARD, zda odpisy řeckého dluhu mohou činit 50 až 60 procent, ministr odpověděl: „Trvalé řešení pro Řecko není možné bez odpisu dluhu, a ten bude zřejmě větší, než se předpokládalo v létě.“

Podle posledních vyjádření představitelů eurozóny by se odpisy mohly pohybovat mezi 30 až 50 procenty.

Odpisy tak velké, jak bude potřeba

V podobném duchu se ohledně řeckého dluhu vyjádřil i kanadský ministr financí Jim Flaherty. Podle něj budou muset evropské banky odepsat víc z řeckého dluhu. "Je celkem jasné, že řecká vláda není schopna splácet zadlužení země. Otázka potom zní, jak velké odpisy to budou," uvedl Flaherty v rozhovoru pro irskou televizní stanici RTE.

Jak Flaherty dodal, odpisy budou tak velké, jak bude potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám