Hlavní obsah

Philipsu klesl zisk o 85 procent, firma zruší 4500 míst

Amsterodam

Nizozemskému elektrotechnickému koncernu Philips Electronics se za letošní třetí čtvrtletí propadl čistý zisk o více než 85 procent, když dosáhl výše jen 76 miliónů eur (asi 1,9 miliardy korun). Za horším výsledkem jsou především náklady na restrukturalizaci a dražší suroviny. V důsledku toho firma zruší asi 4500 pracovních příležitostí. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Philips je největším světovým výrobcem osvětlení, jedním ze tří největších světových výrobců vybavení pro nemocnice a v Evropě i největším výrobcem spotřební elektroniky. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že firmě klesne zisk až na 53,8 miliónu eur při tržbách 5,34 miliardy eur.

„Rozpracovali jsme plán snižování nákladů v objemu 800 miliónů eur a nyní jej zavádíme do praxe napříč celou organizací," uvedl ředitel podniku Frans van Houten.

Cílem úspor je zvýšit zisk a splnit finanční cíle, které si podnik stanovil. Firma jedná o prodeji výroby televizorů se společností TVP z Hongkongu, jednání jsou ale prý tvrdá.

Philips zároveň s výsledky potvrdil výhled do roku 2013, kdy počítá s růstem tržeb o čtyři až šest procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám