Hlavní obsah

Tajný zájemce o IZIP je obchodovatelný na burze

Investor, se kterým firma IZIP jedná o majetkovém vstupu do společnosti, podniká na trzích západní Evropy. Je to společnost obchodovatelná na burze. V České televizi to v neděli řekl ředitel projektu elektronických zdravotních knížek IZIP Jiří Pašek.

Článek

Neznámá švýcarská společnost eHI, na kterou byly převedeny akcie, byla založena účelově kvůli prodeji. Česká televize minulý týden uvedla, že 49 procent akcií IZIP vlastní neznámá švýcarská společnost eHI eHealth International. Převedli je na ni zakladatelé projektu - europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch i další akcionáři.

Pašek řekl, že na firmu bezúplatně, stejně jako oba europoslanci, převedl i svých deset procent akcí. Švýcarská společnost je podle něj "účelově založená firma, která zastupuje zájmy zahraničního investora" a ve chvíli, kdy budou uzavřena jednání, nebude již dále potřeba.

Společnost, která chce do IZIP vstoupit, podle něj podniká i v oblasti elektronizace zdravotnictví. Její jméno ale nesmí kvůli smlouvě o mlčenlivosti zveřejnit, známé by mělo být do konce roku. Je jím ale podle něj společnost, která je obchodovatelná na burze a která se pohybuje na západoevropských trzích. "Podniká ve vícero oblastech, zdravotnictví je jednou oblastí, ve které je velmi aktivní," dodal. Zkušenosti prý má i s elektronizací zdravotnictví.

IZIP chce koupit i VZP

O majetkovém vstupu investora jedná IZIP několik měsíců a jednání jsou zhruba v polovině, poznamenal Pašek.

Vyloučil, že by Česku hrozila v souvislosti s příchodem investora arbitráž v případě, že VZP přestane projekt elektronických zdravotních knížek podporovat.

Šéf VZP Pavel Horák už oznámil, že správní radě navrhne, aby pojišťovna odkoupila všechny akcie a získala nad projektem plnou kontrolu. To Pašek odmítl, není to podle něj rozumné. Proti odkoupení akcií se postavila i opoziční ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám