Hlavní obsah

Země Visegrádu odmítly ústup od jádra

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústup od jaderné energetiky, k němuž se před několika měsíci rozhodlo Německo, včera odmítl Petr Nečas. Nemluvil jen za sebe: po boku mu stáli premiéři Polska a Maďarska Donald Tusk a Viktor Orbán, kteří se v Praze účastnili jednání visegrádské čtyřky – V4.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Pohled do reaktorového sálu prvního bloku v závěru odstávky.

Článek

„Zabývali jsme se problematikou energetického mixu, tj. dalšího rozvoje energetiky, tak aby naše země zůstaly konkurenceschopné. Všechny země V4 se hlásí k tomu, že není správné ustupovat od jaderného programu. Bezpečné využívání jaderné energie má zůstat součástí energetického mixu,“ prohlásil Nečas na tiskové konferenci ve Valdštejnském paláci, kde se hodně mluvilo o energetice.

„Soustředili jsme se na vybudování severojižního plynového propojení,“ sdělil premiér. Připomněl, že už minulý měsíc byla zprovozněna trasa spojující rozvodné sítě ČR a Polska. Země V4 podle něj tlačí také na vznik plynovodu Nabucco, aby oslabily závislost na ruském plynu.

Hlavním tématem schůzky týden před summitem EU byly unijní problémy – krize eura a příprava nového rozpočtu. Nečas kriticky dodal: „Nemyslíme si, že útěk ke stále hlubší integraci je řešením problémů v eurozóně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám