Hlavní obsah

Diag Human útočí na české dluhopisy, píše Ekonom

Lucemburský exekutor začal žádat banky v Lucembursku o blokaci českých účtů. Cílem je pravděpodobně znemožnit platby bonusů ve prospěch zahraničních držitelů českých dluhopisů, uvedl v pátek týdeník Ekonom.

Článek

Diag Human vymáhá po České republice odškodné ve výši 10 miliard korun za údajně překažený byznys s krevní plazmou. ČR se však brání a odmítá peníze vyplatit, firma Diag Human se již uchýlila například k exekucím českých uměleckých děl v zahraničí.

Nyní podle Ekonomu společnost vytáhla s exekutory v Lucembursku a jde po českých účtech. Exekutor žádá tamní banky o obstavení zahraničních účtů ČR, píše týdeník, který má k dispozici dokumenty prokazující novou strategii Diag Human. Potvrzení o obstavení účtů má údajně datum 12. října. Jako první byly osloveny finanční domy KBL a BNP Paribas.

ČR v Lucembursku účty nemá

Podle dokumentů si firma nárokuje 419 734 449 eur, tedy částku přesahující 10 miliard korun. Obstavování účtů povolil lucemburský soud v září. Podle zjištění Ekonomu ale Česko žádnými účty v Lucembursku nedisponuje.

Podle dokumentů si firma nárokuje 419 734 449 eur, tedy částku přesahující 10 miliard korun. Obstavování účtů povolil lucemburský soud v září. Podle zjištění Ekonomu ale Česko žádnými účty v Lucembursku nedisponuje.

„Nemáme v Lucembursku žádné účty. A podnikáme všechny kroky, abychom minimalizovali škody pro Českou republiku,“ sdělil listu náměstek ministra financí Jan Gregor.

"Jde o českou pověst"

Zástupci Diag Human nepodali k informaci žádný komentář, podle Ekonomu ale lze očekávat další „preventivní“ obstavování účtů. Dojít by však mohlo na účty v jiných zemích, kde firma také oslovila místní soudy, a to ve Francii, Británii, Rakousku nebo ve Spojených státech.

„Tyto kroky by totiž mohly výrazně zkomplikovat, či dokonce znemožnit, výplaty pravidelných bonusů držitelům českých dluhopisů. A spíše než finančně mohou České republice ublížit ztrátou její reputace a důvěryhodnosti,“ píše Ekonom.

„Já to vnímám jen jako další snahu Diagu Human šířit paniku a připravovat si půdu pro jednání o smíru,“ citoval týdeník ředitele právního odboru ministerstva zdravotnictví Davida Kotrise.

Reklama

Výběr článků

Načítám