Hlavní obsah

Lidé zaplatili přes 96 procent objednaných spořicích dluhopisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé zaplatili k páteční 16. hodině přes 96 procent z celkového objemu objednaných spořicích státních dluhopisů, tedy 20,4 miliardy korun. Sdělilo to ministerstvo financí. Státní dluhopisy pro občany je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od objednávky, jinak bude transakce stornována, tedy nejpozději právě do pátku.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Podle Jakuba Haase z tiskového oddělení ministerstva řadu plateb za spořicí dluhopisy komplikovaly technické problémy. „V těchto případech nebudeme trvat na pětidenní lhůtě,“ sdělil. Konečné a podrobnější statistiky zveřejní ministerstvo zřejmě v týdnu od 24. října, doplnil mluvčí.

Dluhopisy bylo možné objednat do pátku 7. října a celkový objem objednávek činí 21,2 miliardy korun. Ministerstvo původně plánovalo dluhopisy prodávat do 1. listopadu, ale kvůli velkému zájmu investorů přijímalo objednávky jen od pondělí 3. října do pátku 7. října.

Dluhopisy bez zdanění

Dluhopisy byly k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohli koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále byly k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Příští rok MF vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.

Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat. Nevztahuje se na ně žádná daňová výjimka ani osvobození od daně, ale jelikož je jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň z dluhopisů nulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám