Hlavní obsah

Česko termín přijetí eura nestanoví, potvrdil Nečas

– Praha

Vláda nestanoví termín vstupu České republiky do eurozóny. Premiér Petr Nečas (ODS) to řekl po pátečním jednání premiérů Česka, Polska a Maďarska. Eurozóna se podle něj výrazně mění z měnové unie na transferovou a dluhovou unii a hlubší integrace není řešením jejích nynějších problémů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Představitelé zemí Visegrádské čtyřky. Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Nečas a předseda vlády Polska Donald Tusk.

Článek

Nečas také připomněl, že Česko nyní nesplňuje kritéria pro přijetí eura. I to je podle něj důvod, proč vláda termín vstupu do eurozóny neurčí.

„Z monetární unie se postupně stává také transferová a dluhová unie a nyní je nezbytné vyčkat, kam se eurozóna bude vydávat dál,“ uvedl Nečas s tím, že ČR má silný zájem na stabilitě eurozóny, protože do ní směřuje 70 procent jejího exportu.

S Nečasovým stanoviskem k situaci v eurozóně souhlasil maďarský premiér Viktor Orbán. Podle předsedy polské vlády Donalda Tuska musí maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny splňovat i její nynější členové, malé i velké země. Teprve pak podle něj bude euro znovu tak atraktivní jako v době svého vzniku.

Prezident Václav Klaus minulý týden po setkání prezidentů visegrádské skupiny (V4) prohlásil, že větší integrace členských zemí EU není východiskem z dluhové krize, ale naopak příčinou současných unijních problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám