Hlavní obsah

České dráhy šetří, k prodeji nabídnou 4500 budov a 14 000 pozemků

– Praha
Novinky, pit

České dráhy (ČD) zjistily, že ročně zaplatí zbytečně přes 240 miliónů korun za údržbu, opravy a ostrahu nemovitého majetku, který nepotřebují. Proto se rozhodly, že bývalé sklady, drážní domky, bytové domy i pozemky, pro které nemají využití, nabídnou k prodeji. Podle Radka Joklíka z tiskového oddělení ČD se jedná o 4500 budov a 14 000 pozemků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„České dráhy si chtějí ponechat jen nádražní budovy, klíčové administrativní objekty, depa a související pozemky, zbytek nabídnou k prodeji,“ uvedl Joklík.

V souvislosti s tím vypsaly ČD otevřené výběrové řízení na strategického partnera, který by si všechny věci ohledně prodeje vzal na starost. „Předpokládaná hodnota zakázky na zhruba tři roky je 90 miliónů korun. Skutečná výše provize však bude záviset na dosažené prodejní ceně,“ vysvětlil Joklík.

Peníze na opravy

Podle náměstka generálního ředitele ČD pro správu majetku Milana Matzenauera investují dráhy utržené peníze do nejrůznějších oprav.

Jméno vítěze výběrového řízení by mělo být známo příští rok v únoru, hned potom chtějí dráhy zahájit samotný prodej. Předpokládá se tzv. „balíčkový“ prodej, kdy se nemovitosti neprodávají jednotlivě, ale po celcích.

„Prodávající tím snižuje riziko, že kupci skoupí jen atraktivní nemovitosti,“ dodal Joklík s tím, že k podobnému prodeji nepotřebných nemovitostí před časem přistoupily například i německé Deutsche Bahn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám