Hlavní obsah

VV zahájily tažení za dvojí DPH 20 a 14 procent

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Nové tažení za zachování dvojí sazby DPH, a to ve výši 20 a 14 procent, zahájily Věci veřejné. Předpokládají totiž, že se Česko příští rok nevyhne ekonomickému maléru kvůli situaci v eurozóně. A chtějí omezit vliv růstu DPH na nižší a střední vrstvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Předseda véčkařů Radek John Právu ve čtvrtek řekl, že uvažují o možnosti, že by přechodné období, kdy budou dvě sazby ve výši 20 a 14 procent, mohlo trvat déle než pouhý příští rok.

„Při této kombinaci daně se vybere více než při jednotné sazbě ve výši 17,5 procenta, která má na přání našich koaličních partnerů začít platit od roku 2013,“ řekl John s tím, že vše bude záležet na ekonomickém vývoji. Navíc se znovu chce vrátit k letnímu návrhu véček, aby v nižší sazbě byly některé potraviny.

To je pitomost
Miroslav Kalousek

„Vynořilo se mnoho strašáků. Bude-li se krize vyvíjet dramaticky, což nelze vyloučit, pak musí na základě ekonomických dat vzniknout komplex opatření. Mimo jiné bude třeba zvážit i zvýšení daní pro firmy či více zdanit lidi s příjmy nad sto tisíc korun. Na řešení situace se musí podílet všechny skupiny obyvatelstva,“ dodal John.

Kalousek: Je to pitomost

„To je pitomost,“ reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na dotaz, zda by mohly daňové sazby déle zůstat na úrovni 20 a 14 procent. „Já jsem ochoten se dohodnout na tomto: 19 procent jednotná sazba a vedle toho léky, knihy a noviny ve snížené,“ řekl Právu.

Jak dodal, stejný názor s ním sdílí i premiér Petr Nečas a shodují se tak TOP 09 a ODS. To Právu potvrdil i předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). „I když nejsem příznivec jakýchkoli výjimek, pokud bychom byli ekonomickou situací donuceni sáhnout na dohodu o DPH, pak by jednotná daň 19 procent i s těmi třemi výjimkami v sazbě snížené byla dobrým řešením,“ uvedl.

„Jenže ,sociální svědomí koalice´ je přesvědčeno, že to má být jinak,“ ironicky poznamenal Kalousek na adresu véčkařů. „Není tajemství, že bych si přál změny v DPH. Ty jsou možné ale jen za předpokladu, že by s tím souhlasily všechny koaliční strany,“ připomněl ministr.

Jak dodal, pokud by VV změnily názor, pak by zpracoval legislativní návrh tak, aby zůstala snížená sazba na léky, knihy a noviny.

Jiné výjimky nepřipouští. Ale o výši snížené sazby je ochoten diskutovat. Uvedl, že by mohla být jakkoli nižší. „Nad 19 procent ale základní sazba nepůjde, i kdyby na mně klečeli,“ dodal ministr, který zároveň připouští nutnost připravit se na nejhorší. „Vzhledem k turbulencím, které jsou, se dá očekávat prudké zhoršení hospodářské situace. To znamená, že pracujeme i na variantách krizových scénářů,“ řekl Právu.

Hlavně potraviny

Véčkaři již jednou dohodu na 19 procentech základní sazby DPH zhatili. Ani tentokrát se jim Kalouskova představa nezamlouvá.

„Pokud by se mělo hovořit o lécích, tak musíme znovu začít mluvit o základních potravinách,“ dopředu varuje John. A i když jeho stranický kolega Michal Babák připouští, že tím otevírají „Pandořinu skříňku“, chtějí diskusi o zařazení základních potravin do nižší sazby DPH zahájit.

„Ty my vidíme jako prioritnější než knihy, tiskoviny a léky,“ dodal Babák. Véčkaři vycházejí z toho, že v každé skupině léků existuje jeden plně hrazený z pojištění, kterého se DPH vůbec netýká. Dopad růstu DPH na obyvatele by tedy nebyl u léků takový jako v případě potravin. Na druhé straně se představitelé VV netají tím, že by jim nevadilo, kdyby se do snížené sazby DPH dostaly i knihy a tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám