Hlavní obsah

Schodek běžného účtu nepříjemně překvapil, když přesáhl 33 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Schodek běžného účtu platební bilance se v srpnu prohloubil na 33,65 miliardy Kč z červencových 12,8 miliardy Kč. Výsledek byl ovlivněn především pasivem bilance výnosů a běžných převodů, která v srpnu skončila deficitem 36,36 miliardy Kč. Uvedla to Česká národní banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Běžný účet platební bilance za srpen překvapil velmi nepříjemně,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank s tím, že trh očekával 15 miliard Kč.

Vzhledem k negativnímu překvapení u obchodní bilance, která skončila v metodice Českého statistického úřadu přebytkem jen 1,7 miliardy Kč, se horší výsledek běžného účtu podle Frančeho očekávat dal, i tak je ale výsledek nepříjemným překvapením.

Koruna by mohla oslabit

„Dnešní čísla jsou bezesporu nepříznivou zprávou pro korunu. Enormně vysoký deficit běžného účtu i zveřejněná struktura celé platební bilance by se měla promítnout do oslabení české měny," nastínil analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Běžný účet platební bilance je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Reklama

Výběr článků

Načítám