Hlavní obsah

Za banánový kartel v jižní Evropě padla pokuta devět miliónů eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) udělila dovozci banánů, společnosti Pacific Fruit, pokutu ve výši 8,9 miliónu eur (asi 220 miliónů korun) za cenový kartel v zemích jižní Evropy. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kartel trval podle EK v období od července 2004 do dubna 2005 v Itálii, Řecku a Portugalsku. Druhým členem kartelu byla společnost Chiquita, která však vyvázla bez potrestání, neboť EK na nekalou spolupráci sama upozornila.

Jak EK uvedla, obě společnosti stanovovaly týdenní ceny a vyměňovaly se informace o svých značkách. Roční tržby z prodeje banánů dosáhly v době trvání kartelu 525 miliónů eur.

„Existují pouze dva způsoby, jak se vyhnout pokutě. Buď do kartelu vůbec nevstupovat, anebo pokud se to už stalo, tak o tom informovat Evropskou komisi,“ uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Tento případ je druhým svého druhu v rámci Evropské unie (EU). V roce 2008 dostala od Bruselu pokutu 60 miliónů eur za cenový kartel americká společnost Dole a německá Weichert. Ten se týkal působení v Německu a v dalších sedmi členských států EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám