Hlavní obsah

Británii trápí nejhorší nezaměstnanost za 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet lidí bez práce ve Velké Británii se během září dostal na 2,57 miliónu, což je nejvíce za posledních téměř 17 let. Míra nezaměstnanosti pak v tříměsíčním průměru do konce srpna podle tamního statistického úřadu činila 8,1 procenta a zvýšila se tak ze 7,9 procenta, kde byla na konci předchozího měsíce. Dostala se tedy nejvýše od roku 1996, jak uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Tower Bridge v Londýně

Článek

Dál se zvyšuje i počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Jen v září jich přibylo kolem 17 500 a jejich celkový počet se vyšplhal na zhruba 1,6 miliónu. Výsledek je trochu lepší, než čekali analytici, i tak ale ukazuje na přetrvávající potíže.

„U počtu žádostí o podporu je nepatrné zlepšení, důležitý je ale nárůst míry nezaměstnanosti. Nejsou za tím změny v rámci pracovní síly, ale počet lidí, jejichž stavy se v rámci pracovní síly snižují. To je znepokojivé a zřejmě to bude pokračovat," podotkl analytik banky Société Générale Brian Hilliard.

Růst nezaměstnanosti znamená další starosti pro britskou vládu. Ta už teď čelí tlaku, aby ekonomiku ještě víc uvolnila a nezpůsobila její návrat do recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám