Hlavní obsah

Brusel chce provést změny v zemědělské politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise navrhla reformu společné zemědělské politiky EU. V jejím rámci se mezi zemědělce rozdělují obrovské sumy dotací. Reforma tak může mít citelné dopady i na české farmáře. Komise chce třeba omezit přímé platby zemědělcům na maximálně 300 000 eur (asi 7,4 miliónu korun) ročně. Část plateb bude navíc podmíněna ekologickými kritérii.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu

Článek

Podrobnosti reformy komise teprve postupně představí během dne. Česko by podle jedné pracovní verze reformy mělo mezi roky 2014 až 2019 získat v přímých platbách pro české zemědělce maximálně zhruba 890 až 893 miliónů eur (až 22 miliard korun) za rok.

K tomu, aby mohly komisní návrhy začít platit, je ale musí odsouhlasit členské státy a také Evropský parlament. Je tak možné očekávat, že debata o reformě nebude snadná, zvlášť pod tíhou dopadů současné vážné hospodářské krize, která tvrdě zasahuje státní kasy i ekonomiku jednotlivých zemí.

Vyrovnání rozdílů v platbách bude obtížné

Navíc některé země budou asi dost kritické k tomu, jak by se měly vyrovnávat rozdíly v platbách pro zemědělce ze starých a nových zemí připojených k EU v letech 2004 a 2007. Zatímco třeba italští či řečtí farmáři dostávají podle agentury Reuters kolem 400 eur na hektar, v Lotyšsku je to méně než sto eur.

Podle Bruselu by farmáři měli postupně dostat nejméně 90 procent průměru přímých plateb, které jsou v současnosti kolem 270 eur na hektar. Ovšem návrh neobsahuje žádné jasné datum, kdy by se tak mělo stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám