Hlavní obsah

Rozpočtový schodek Řecka dále narůstá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Deficit rozpočtu centrální vlády Řecka se za leden až září meziročně zvýšil o 15 procent na 19,16 miliardy eur (asi 474,2 miliardy korun). Schodek se prohlubuje, přestože vláda nedávno zavedla nová opatření, která mají zvýšit příjmy rozpočtu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Článek

Podle agentury Reuters se zadluženému Řecku nedaří plnit fiskální cíle stanovené zahraničními věřiteli pro získání pomoci. V září Atény zvýšily prodejní daň v restauracích na 23 procent a začaly vybírat mimořádnou daň v rozmezí jednoho až pěti procent z hrubých příjmů. Ani tato opatření však výrazněji nezvýšila příjmy z daní, které se za devět měsíců snížily o 4,2 procenta.

Řecko však věří, že se mu podaří za celý rok splnit cíl, který počítá s růstem daňových příjmů o 0,8 procenta. Pomoci mu k tomu má daň z realit a další výdajové škrty ve zbývající části roku.

V příštím roce má být lépe

Zahraniční věřitelé v úterý oznámili, že Řecko v letošním roce nesplní rozpočtový cíl. Pokud však bude jednat rozhodně, v příštím roce již slíbený cíl splní.

Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 7,3 procenta. Pokles tak zpomalil z 8,1 procenta v prvních třech měsících roku. Za celý loňský rok řecká ekonomika oslabila o 4,4 procenta po poklesu o dvě procenta v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám