Hlavní obsah

Svatomartinské víno je letos rekordní

Právo, Miroslav Homola

Svatomartinská husa se zátkou od vína v zobáku. To je letošní symbol mladých vín, která se – jak velí tradice – začnou rozlévat 11. 11. v 11 hodin. Letos padne rekord, vína se na trh dostane více než dva milióny lahví. Loni to bylo 1 650 000.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vinař Tomáš Vican (na snímku) obnovil tradici svatomartinských hodů přímo v Brně.

Článek

A zájem vinařů o udělení označení „svatomartinské“ neustále roste. Letos se dosud přihlásilo 119 větších i menších vinařů a k degustaci dodali přes 250 vzorků.

„Ještě jich zřejmě dost přibude. Dvoukolové hodnocení vzorků začíná 25. října, druhé kolo pro ty, kteří budou mít těsně pod limit 75 bodů, se uskuteční 1. listopadu. Konečné výsledky zveřejníme 2. listopadu,“ uvedl hodnotitel a degustátor z Národního vinařského centra Marek Babisz.

Vína hodnotí pětičlenná komise znalců, kteří musí mít evropský certifikát degustátora nebo podobné vysvědčení České zemědělské a potravinářské inspekce.

Charakteristiku lze stáhnout do iPhone

Odborníci předpokládají, že i letos bude zhruba patnáct procent těch, kteří na požadovaný bodový výsledek nedosáhnou a označení svatomartinské nedostanou. Mohutná podpora mladých vín, pro která musí být charakteristická svěží a ovocná chuť s možnou přítomností kyselinky, pronikla i do světa informačních technologií. Letos poprvé bude jejich charakteristiku možné od svátku svatého Martina stáhnout i do iPhone.

Tradice nalévání svatomartinských vín sahá až do doby vlády Josefa II. Šlo mimo jiné o přípitek hospodáře s čeledíny po završení hospodářského roku přáním úspěšné budoucí sklizně a podpisem nových pracovních smluv na další sezónu.

Díky letošním vyhlídkám by mohla být tato tradice zvláště optimistická. Počasí vinařům přeje a úroda i její kvalita má být bez nadsázky exkluzivní. „Letos předpokládáme vyrobu 700 000 hektolitrů vína. Loni to přitom byla polovina. Mělo by jít o velmi kvalitní ročník, který bude kompenzací za ztráty z minulých let,“ uvedl k letošní sklizni předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.

Největší ochutnávky se 11. listopadu uskuteční v Brně a v Bratislavě, degustovat se však bude i v mnoha dalších městech včetně Prahy, kde se akce uskuteční v paláci Kinských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám