Hlavní obsah

Řešení opencard bez osobních dat by mohlo být do konce října

Praha

Pražský magistrát by do konce října mohl zvolit řešení, jak zavést kartu opencard bez osobních dat, a to za srovnatelnou cenu s neanonymizovanou kartou, což požaduje Úřad pro ochranu osobních údajů. Původně chtěl znát řešení do konce června, poté lhůtu o tři měsíce prodloužil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Další zpoždění je, jak v úterý v pořadu Impulsy Václava Moravce uvedl předseda úřadu Igor Němec, dáno komplikovanými právními vztahy a smlouvami kolem projektu elektronické tramvajenky.

Zatím poslední termín slíbil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Říkal, že se osobně za tu věc vezme a že mne bude do konce října informovat, o jakých krocích se bude jednat v rámci magistrátu," uvedl Němec.

Úřad na ochranu soukromí zatím podle Němce nemůže navzdory dalším průtahům pokutovat magistrát za nečinnost. Pokud se ale bude řešení dál oddalovat, Němec hodlá k sankcím přistoupit.

Dvě varianty řešení

Praha má připraveny dvě varianty řešení. Jednou je podle mluvčího opencard Martina Opatrného zpoplatnění všech typů karet. Ty, u kterých lidé uvádějí osobní údaje, jsou dosud vydávány zdarma. Za anonymní se platí 200 korun, je u nich také dražší jízdné.

Podle mluvčího je to kvůli tomu, aby jeden člověk nemohl požádat postupně o vydání stovek či tisíců karet. Osobní údaje chce město podle Opatrného kvůli tomu, aby mohlo lidem vydávat duplikáty v případě ztráty opencard nebo kompenzovat ztrátu předplaceného kuponu.

Němec by projekt neschválil

Rozdíl je také v ceně za kupony na MHD, které si lidé na kartu nahrávají. Zatímco za klasický čtvrtletní kupon zaplatí lidé 1480 korun, čtvrtletní kupon na anonymní opencard, který je přenosný, stojí o čtyři stovky více. Stejně tak klasický roční kupon stojí 4750 korun, přenosný roční kupon na anonymní opencard pak 6100 korun. Praha by podle představ úřadu měla kartu bez osobních dat vydávat za stejných finančních podmínek jako opencard, u níž lidé poskytnou svá osobní data.

Karta opencard slouží také jako průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie na konci srpna obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

"Kdybych v radě seděl, nikdy bych ten projekt neschválil," podotkl Němec, někdejší pražský primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám