Hlavní obsah

Příspěvek státu krajům na regionální dopravu zůstane 2,6 miliardy

– Praha

Asociace krajů a ministerstvo dopravy se dohodly na financování regionálních železnic pro rok 2012. Příspěvek krajům pro dotování prokazatelné ztráty zůstane 2,6 miliardy korun, které krajům zaručilo memorandum podepsané předchozí vládou Jana Fischera. Uvedl to ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Článek

Podle předsedy Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) kraje trvají na státních dotacích v plné výši i v následujících letech. Právní závaznost memoranda zpochybňují ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i premiér Petr Nečas (ODS). Kalousek pro příští rok navrhoval prostředky krajům snížit o 300 miliónů korun.

Dobeš upozornil na to, že grafikony pro jízdní řády na jednotlivých tratích pro příští rok jsou již odevzdané, a není tedy prostor pro jakékoli snižování objemů přepravy. V roce 2012 tak zůstane objem regionální přepravy na současné úrovni a otázka platnosti memoranda se podle něj bude vztahovat na následující roky.

Krajům se nelíbí odvolání Palase

Výpadek ve financování navrhuje Asociace krajů pokrýt snížením spotřební daně z paliv a maziv o 2,5 procenta, čímž by se podle hejtmana a stínového ministra dopravy za ČSSD Milana Chovance dostatečně zvýšil objem vybraných peněz z této daně. Svůj návrh na pokrytí 300miliónového výpadku financování má i ministerstvo dopravy.

Vedle financování železnic probírali hejtmani s ministrem také páteční odvolání svého zástupce Jaroslava Palase (ČSSD) z dozorčí rady Českých drah. [celá zpráva]

Podle Haška se s tímto krokem kraje nesmíří a budou požadovat, aby byly v radě ČD zastoupeny, protože se významně podílejí na objednávce dopravy u Českých drah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám