Hlavní obsah

Tuzemská ekonomika v příštím roce zpomalí, tvrdí Česká bankovní asociace

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká bankovní asociace (ČBA) revidovala růst tuzemské ekonomiky v příštím roce z předpokládaných 2,6 procenta na 1,3 procenta. Důvodem je podle ní vývoj posledních měsíců, v souvislosti s nímž místo pozvolného oživení z krize roku 2008 až 2009 hrozí opět zpomalení globálního růstu či recese.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tento vývoj je spojen zejména s politickými faktory – dluhovou krizí v eurozóně a hlubokým rozporem politické reprezentace USA v otázce směrování fiskální politiky,“ připomněla ČBA. Neřešení těchto problémů a jejich vyhrocení může přivést dotčené ekonomiky i světové hospodářství do vážné krize a ekonomického poklesu.

Zhoršení výhledu pro růst české ekonomiky v roce 2012 vychází ze značného přehodnocení vývoje v zemích eurozóny. „Při předpokládaném růstu eurozóny o 0,6 procenta s tím, že růst Německa bude kolem jednoho procenta, očekáváme růst domácí ekonomiky o 1,3 procenta,“ nastínila ČBA.

Velká dávka nejistoty

Ekonomickému růstu pomůže vývoj čistých exportů, částečně pokračování pozitivního růstu investic, naopak jej bude brzdit dopad pokračující konsolidace veřejných financí.

V roce 2013 by pak mělo podle ČBA dojít k oživování ekonomiky. „Tento vývoj je zatížen obrovskou nejistotou,“ dodává nicméně ČBA jedním dechem.

Reklama

Výběr článků

Načítám