Hlavní obsah

Většina Čechů je pro zákaz hazardu, mají ho za větší zlo než alkohol

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než polovina domácí populace (téměř 52 procent) vnímá hazard jako horší zlo než alkohol. Čtyři pětiny veřejnosti (přes 82 procent) pak vnímají hraní hazardních her jako závažný celospolečenský problém. Vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti Sanep, jehož závěry rovněž ukázaly, že více než dvě třetiny veřejnosti jsou pro úplné zrušení hazardu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čechům na hazardu, respektive na hernách vadí, že mají v dané lokalitě vliv na kriminalitu a veřejný pořádek, takto se vyjádřilo téměř 85 procent. Téměř absolutní většina veřejnosti (přes 88 procent) vítá, že podle platné novely loterijního zákona v souvislosti s regulací hazardu mají obce více pravomocí.

V této souvislosti se rovněž jednoznačná většina domácí populace (přes 87 procent) domnívá, že by jednotlivá města zcela měla zrušit herny v centrech měst a v okolí škol.

Rovněž téměř absolutně většinově je ze strany veřejnosti (přes 87 procent) podporováno plošné zdanění hazardu klasickou daní z příjmu již od ledna 2012, což požadují představitelé Věcí veřejných, kteří z vládní koalice vůči hazardu vystupují nejrazantněji.

Na automatech závislé i děti

Veřejnost však v jednoznačné většině stejně tak podporuje i zdanění hazardu nejvyšší možnou daní. Více než dvě třetiny Čechů pak podporují i zavedení zvláštní daně, jako např. tzv. daní za zlo.

Celkově negativní postoj jednoznačné části veřejnosti vůči hazardu dokládá poněkud zneklidňující zjištění, že více než sedmina veřejnosti (14 procent) uvádí, že zná ve svém okolí případ dětí, které jsou závislé na hracích automatech.

Anketa

Považujete hazard v Česku za závažný společenský problém?
Ano
90,5 %
Ne
8,9 %
Nevím
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11691 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám